tiistai 17. heinäkuuta 2012

Italian muistoja

Osuin omatoimilomalla muutamaan kohteeseen. Ostia on Rooman lentokentän liepeillä oleva antiikin ajan satama- ja kauppapaikka, nykyinen roomalaisten vapaa-ajan viettopaikka. Ulkomaisten turistien määrä on vähäinen kesäkuun lopussa, mutta Rooman seudun koululaiset juhlivat: koulu päättyi juuri.

Polkupyöräretkelläni 40 asteen helteessä törmäsin vanhaan majakkaan, jota saksalaiset käyttivät toisen maailmansodan aikana. Majakka oli tärkeä. Myöhemmin amerikkalaiset tarvitsivat sitä. Nyt rakennus makaa hylättynä. Heinä kasvaa. Mitähän täälläkin on mietitty.

Varsinainen maihinnousu tehtiin Sisiliaan vuonna 1943 (operaatio Husky). Italialaiset tyrivät, kuten he olivat tyrineet Afrikassa. Nyt he antoivat hyökkääjälle kehnon esityksen jälkeen sillanpään, johon saksalaiset panssarikrenatöörit joutuivat hakkaamaan päätään, kun tulivat avuksi. Liittoutuneiden laivasto tuki sillanpään puolustusta yli kolmellatuhannella kranaatilla vastahyökkäyksen ajan.

Junalla Toscanaan. Tuntemattomissa pikkukylissä lepäävät ne, jotka saatiin toteuttamaan ympärysvaltojen politiikkaa vuonna 1915. Pohjois-Italian vuorille sammui Italian nuori kunnia pitkäksi aikaa.

Montesqudaio, Pisan provinssi, Cecinasta 11 kilometriä sisämaahan.


Guardistallo, Montesqudaiosta kaksi kilometriä lounaaseen.


Vanha postikortti kertoo kaiken oleellisen. Taiteilija kykenee siihen, mihin sanat eivät pysty. Sforzinin perheen muistoja (Villa Elena)Villa Elena on Marchionneschin suvun (nykyisin perhe Sforzini) vanha rakennus Quardistallossa. Se on perheellisille loistava majoituskohde, mikäli huoneisto viikoksi hiukan syrjemmällä, viinin ja maanviljelyksen keskellä, kiinnostaa. Perhe on tavattoman ystävällinen ja huolehtivainen.  Rakennuksessa on pieni museo.

Mitä kaikkea Hemingway näkikään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti