perjantai 29. heinäkuuta 2011

Hietaniemen hautausmaa

Päiväkävelyllä Hietaniemessä sankarihaudoilla. Amerikkalaisen opettajan David Bradleyn mukaan itsenäisyyspäivänä paikka muistuttaa suurta sotilasleiriä, joka odottaa hiljaisena, että vanha ylipäällikkö nousee kummultaan ja sanoo, että teitä tarvitaan jälleen. Kesäinen kävelyretki on rauhallinen. Risto ja Gerda Rytiä tervehdimme ensin. He makaavat ihan Kekkosen ja tykistökenraali Nenosen vieressä. Lähellä kadonneiden kiveä huomasin kapteeni Caj Tofferin, ritari nro 73, haudan.


"Kapteeni Caj Edvard Ferdinand Toffer syntyi 11.11.1911 Helsingissä. Hän taisteli jatkosodassa JR 28:ssa ja JR 7 :ssä komppanianpäällikkönä.

Kapteeni Toffer tunnettiin erittäin tunnollisena ja urhoollisena upseerina, joka nautti varauksetonta luottamusta. Jo talvisodan kovissa torjuntataisteluissa hän osoitti sisukkuutensa ja peräänantamattomuutensa. Hän ei haavoittumisestaan huolimatta jättänyt komppaniaansa, vaan pysyi asemissa taistelun loppuun saakka.
Heinäkuun 20. päivänä 1942 venäläiset hyökkäsivät tykistön kiivaan tulivalmistelun jälkeen Ohdan etelälohkolla Sevastopolin tukikohtaan saaden osan siitä haltuunsa. Kapteeni Toffer johti joukkonsa vastaiskuun heittäen ylivoimaisen vihollisen takaisin. Saman päivän iltana vihollinen tunkeutui uudestaan Sevastopoliin, mutta se lyötiin taas takaisin Tofferin johdolla. Illalla venäläiset hyökkäsivät vielä kolmannen kerran saaden taas osan Sevastopolista haltuunsa. Toffer järjesti taas vastaiskun, jonka aikana hän haavoittui kuolettavasti. Vihollinen heitettiin kuitenkin pois Sevastopolista 21.7. aamuun mennessä.

Kapteeni Caj Toffer osoitti Sevastopolin taistelussa samaa urhollisuutta ja sisukkuutta, jota hän oli näyttänyt jo talvisodan ankarissa taisteluissa.

Ylipäällikkö nimitti sankarikuoleman kohdanneen kapteeni Caj Tofferin Mannerheim-ristin ritariksi 21.7.1942."

Ei muuta kunniaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti