tiistai 30. kesäkuuta 2015

Viapori tänään - ja vähän ennenkinPäiväkävely Suomenlinnassa on kokemus. Lähtiessäni Kauppatorilta huomaan, että Sun Linesin lautta Tor on Katajanokan puolella laiturissa. Sillä tehtiin ja tehdään liikennettä kesät talvet ja sitä on käytetty kaupungin lautan tuuraajana, kun jäätilanne on vaikea. Kaupungin modernien lauttojen hydrauliikka ei välttämättä kestä kovaa talvea. Torissa on kaksi kansi-/konemiestä ja kuljettaja.

Tor on tehty rakentamalla vanhan tukholmalaisen satamahinaajan runkoon matkustamo ja ohjaamo.


Kesäravintola Klippan. Ny ska vi äta och dansa...


Tässä asui ainakin vielä 1990-luvulla kalastaja. Nyt näyttää hiljaiselta.


Turistit eivät suurimmaksi osaksi ymmärrä poiketa Suomenlinnan telakalle, vaikka se on mahtava. Kävelysillan jälkeen oikealle. Kannattaa. Täällä on tehty muutakin kuin merenkulun historiaa. Täällä on valmistettu lisenssillä Caudron-koneita ja Hansaa. Työnjohtajaksi tuli Ernst Schneider ja viisi saksalaista ammattimiestä. Siitä se lähti. Hansoja tehtiin 120. Pari myytiin Latviaan, loput jäivät "Ilmailuvoimille".

Rakennus B5


Täällä aina joku urhea alkaa rakentaa yksin omin käsin suurta unelmaa sillä tavalla kuin se ennen tehtiin. Jotkut selviävät loppuun asti. Tuossa näyttää olevan jo raakapuuta valittuna. Vesillelasku tapahtuu siten, että sulku avataan.


Suomenlinnan pikkuinen uimaranta. Vielä 1980-luvulla täällä oli urheilu- ja ulkoiluviraston (UUV, nykyinen Liv eli liikuntavirasto) uimavalvoja. Suomen bruttokansantuote on järkyttävän paljon enemmän kuin silloin, mutta uimavalvojaa ei ole varaa pitää. Maailma on muuttunut.Viaporin tykkejä venäläiset käyttivät Krimin sodan aikaan. Suomen sodassa 1808-1809 niitä ei tarvittu. Ruotsin suurin sotasankari, Ruotsinsalmen meritaistelun voittaja Carl Olof Cronstedt, oli Helsingin pitäjän Puotilasta kotoisin. Hänen uransa nousi aina siihen asti, kunnes hän riitaantui Kustaa IV Aadolfin kanssa. Siirto Viaporin komendantiksi oli näpäytys. Silti Cronstedt työskenteli uutterasti linnoituksen ja saaren eteen. Venäläisiltä hän sai paljon rahaa kunnostukseen ja keisarilta 4500 riksin eläkkeen ja asua pulskasti Herttoniemen kartanossa. Näkemiin kuningas. Petturin leiman hän on saanut, mutta itse olen sitä mieltä, että Suomesta tuli valtiollinen yksikkö ja homma meni ihan oikein. Siitä alkoi tie suomalaisuuteen kansakuntana ja itsenäisyyteen.Krimin sodan aikana 77 länsivaltojen alusta ryhmittyi Viaporin lähivesille. 9. elokuuta 1855 ne aloittivat kahden vuorokauden pommituksen. Viaporin tykit eivät kantaneet laivoihin asti. Neljä ammusvarastoa räjähti Kustaanmiekassa. Helsinkiä laivat eivät pommittaneet, joten väki kerääntyi Kaivopuiston kallioille katsomaan sotaa. Tykit vaikenivat 11.8. aamulla. Pari päviää myöhemmin laivat lähtivät pois. Siinä oli Krimin sota Helsingissä.Kuninkaanportti on alkuperäinen pääsisäänkäynti. Se sai nimensä, kun Aadolf Fredrik tuli tarkastamaan rakennustöitä vuonna 1752. Tähän hän kiinnitti laivansa.Jaha. Vesikko on maalattu. Tämä "U-Boot" on CV-707, ja se tehtiin osana saksalaisten salaista varustautumista eikä alun perin Suomen tarpeisin. Versilles´n rauhansopimus kielsi Saksalta sukellusveneaseen. Peiteyrityksen (hollantilainen insinööritoimisto) avulla Saksa rakenteli koemallit Suomessa ja Espanjassa. CV-707 valittiin Reichsmarinen ensimmäiseksi päätyypiksi. Suomella oli lunastusoikeus tähän koemalliin. 


Yksin liikkunut Vesikko upotti kauppa-alus Vyborgin Suursaaren luona. Neuvostohistoriassa Vyborgia vastaan hyökkää suuria määriä saksalaisia sukellusveneitä ja lentokoneita. 

Vesikko 1941


Ravintola Walhalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti