keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Tuntemattomat sankarit

Luin poikana ilmasotakirjoja. Potkurit ujelsivat, kun hävittäjä-ässät taistelivat. Pommikoneet eivät kiinnostaneet paljoa, tiedustelukoneet eivät senkään vertaa.

Rohkeuden arvosteluperusteet olen vanhemmiten miettinyt uusiksi.

Sotamiehen huono päivä ei välttämättä merkitse paljoa, mutta kenraalin huono päivä maksaa paljon. Joulukuun 23. päivän vastahyökkäystä Karjalankannaksella aikalaiset moittivat hölmöntölmäykseksi. Tiedustelutiedon puute oli suuri syy epäonnistumiseen. On mahdollista, että menestystä kohtaan oli liian suuret vaatimukset, sillä Neuvostoliiton arkistojen avauduttua on selvinnyt, että hyökkäys järkytti Neuvostoliiton ylijohtoa ja sai heidät siirtämään Summan alueelle suunniteltua omaa offensiiviaan.

Hyökkääjä tarvitsee tietoa vastustajan liikkeistä. Lentolaivue 12 sai joulukuussa tiukan käskyn lähettää tiedustelukone Kaukjärven - Uudenkirkon alueelle. Lento määrättiin valoisan aikana suoritettavaksi.

Rintamanosa vilisi vihollishävittäjiä. Mahdollisuus selvitä tehtävästä hengissä oli margnaalinen ilman hävittäjäsuojaa. Mutta vähiä taistelukelpoisia koneita tarvittiin toisaalla. Tiedustelukone Fokker C.X. eli "Frans-Kalle" ei riittänyt taistelutoiminnan vaatimuksiin. Nyt sillä piti työntyä rintamalinjojen päälle tutkimaan tilannetta keskellä päivää, jolloin viholliskoneet olisivat sankoin joukoin liikkeellä.

Lentueen päällikkö mietti. Kenelle ohjaajista tehtävän antaisi. Pitäisikö vetää pitkää tikkua? Lento piti suorittaa juuri jouluaattoa vasten. Kenen kotiin vietäisiin ilosanoman sijasta suruviesti?

Luutnantti Ilmari Salo päätti jättää käskyt sikseen ja lentää itse. Konekivääriampujaksi ilmoittautui orimattilalainen kersantti Erkki Saloranta. Hän oli 23-vuotias ja naimaton.

FK-96 tuhoutui vihollishävittäjien hyökkäyksessä tiedustelulennolla Uudenkirkon Taamalassa 23.12. 1939, päivää ennen jouluaattoa. Kumpikaan ei pelastunut. Oli kireä pakkaspäivä. Maan pinnalla oli käynnistynyt suomalaisten suuri vastahyökkäys.

Lentäjien ruumiit saatiin kotiin. Lentäjäluutnantti Ilmari Salo, 32-vuotias kahden pienen lapsen isä, haudattiin Kulosaareen ja Erkki Saloranta Orimattilan sankarihautaan.

Fokker C.X. eli "Frans-Kalle" oli hidas tiedustelukone, jota käytettiin koko sodan ajan kaukopartioiden huoltolentojen lisäksi tiedusteluun ja vaativiin tulenjohtotehtäviin. Se oli siten viholliselle tärkeä maali.

Sodissa menetettiin 17 Frans-Kallea ja 25 lentäjää. Kuvan kone on FK-84."Ei ole olemassa suurempaa rakkautta kuin antaa henkensä ystäviensä puolesta." (Joh. 15:13)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti